Już po raz piąty obchody Narodowego Święta Niepodległości zostaną w Płocku połączone z Dniem Kuchni Polskiej. – To pomysł na prywatny i całkowicie osobisty wymiar świętowania 11 listopada – tłumaczy inicjator przedsięwzięcia Cezary Supeł. – Świętowania polskiej niepodległości poprzez udział tego dnia w uroczystym, polskim obiedzie w jednej z płockich restauracji.
„Dzień Kuchni Polskiej” ma w myśl maksymy „przez żołądek do serca” popularyzować rodzime tradycje kulinarne i obyczajowe, będące niezwykle istotnymi elementami polskiego dziedzictwa kulturowego. Organizatorem przedsięwzięcia koordynowanego w naszym mieście przez Płocką Lokalną Organizację Turystyczną, jest Cezary Supeł i Fundacja Vivat Polonia!.
Kawiarnie i restauracje, które przyłączają się do „Dnia Kuchni Polskiej”, na 11 listopada układają specjalne, świąteczne karty dań, w których znajdują się potrawy polskiej kuchni w cenach niższych niż oferowane na co dzień. Płocczanie dość szybko przekonali się, że rocznicę odzyskania niepodległości świętować można również w gronie przyjaciół i znajomych zebranych przy dobrym jedzeniu. Wszak Polacy przez wieki gromadzili się przy stole, a wspólne biesiadowanie należy do naszych narodowych tradycji.
„Dzień Kuchni Polskiej” to sposób na zachęcenie mieszkańców Płocka do spożywania posiłków w restauracjach. Chociaż coraz częściej zdarza nam się jadać „na mieście”, wciąż pozostajemy pod tym względem daleko poza innymi Europejczykami. A Płock nie jest wyjątkiem pod tym względem.
– Dla większości Polaków wyjście do restauracji jest wciąż niecodziennym wydarzeniem. Dlaczego zatem Narodowe Święto Niepodległości nie miałoby stać się taką właśnie wyjątkową okazją na świąteczny obiad – przekonują organizatorzy „Dnia Kuchni Polskiej”. – Promocyjne w tym dniu ceny zachęcają do odwiedzin restauracji, a zróżnicowana oferta niemal każdemu pozwala znaleźć miejsce odpowiednie dla podniebienia i portfela.
„Dzień Kuchni Polskiej” połączony jest również z rozmaitymi akcjami charytatywnymi. Jedną z nich są płockie „Marcelinki” czyli harcerska zbiórka pieniędzy na renowację polskich grobów na wschodzie. W tym roku organizatorzy „Dnia Kuchni Polskiej” chcą wraz z z Fundacją Sprzymierzeni z Grom propagować zbieranie funduszy na wsparcie weteranów i ich najbliższych.
Uczestniczące w „Dniu Kuchni Polskiej” restauracje i kawiarnie mogą przekazywać bony i vouchery, które wystawione będą na aukcjach. Zebrane w ten sposób pieniądze zostaną przeznaczone na pomoc żołnierzom polskich wojsk specjalnych oraz funkcjonariuszom innych służb mundurowych, którzy zostali ranni lub kontuzjowani w trakcie służby w kraju lub za granicą. Pieniądze trafią też do dzieci poległych i poszkodowanych w służbie Ojczyzny.
Do akcji może włączyć się każdy chętny, który przekaże przedmioty na licytację lub weźmie w nich udział. Więcej informacji na profilu akcji facebook.com/DzienKuchniPolskiej.
Do akcji przyłączyć się można, kontaktując się z Płocką Lokalną Organizacją Turystyczną telefonicznie pod numerem 24 364 99 90, mailowo pod adresem biuro@turystykaplock.eu lub bezpośrednio z Fundacją Vivat Polonia! pod adresem kontak@vivatpolonia.pl.
Lista restauracji uczestniczących w akcji oraz ich menu przygotowane na „Dzień Kuchni Polskiej” znaleźć można na facebook.com/DzienKuchniPolskiej.
Udział w akcji charytatywnej jest dobrowolny. Nie stanowi warunku koniecznego do udziału w „Dniu Kuchni Polskiej”.