Na mapie kulinarnej Płocka to zupełna nowość. Pizzeria Tutti Santi, czyli „Wszyscy Święci”. Dziś otwarcie! [FOTO]

Niejedną osobę, która wejdzie do pizzerii Tutti Santi zaskoczy wiele. Na pewno na mapie kulinarnej Płocka jest to zupełnie coś innego. Na szczególną uwagę zasługuje wystrój wnętrza, który nawiązuje do nazwy lokalu, czyli – w tłumaczeniu na polski – „Wszyscy Święci”. W tak nietypowym otoczeniu podawana jest pizza wypiekana z oryginalnych włoskich produktów. W tle sączy się włoska muzyka. A gość przenosi się w prawdziwie włoskie klimaty.

Dziennikarze lokalnych mediów mieli okazję przedpremierowo odwiedzić nową pizzerię, która powstała w dość nieoczywistym miejscu. Mieści się bowiem w budynku, w którym kiedyś funkcjonował bank. Przeszkolony, nowoczesny obiekt w ścisłym centrum Płocka, poza starówką, przy ruchliwej ulicy. Wydawać by się mogło, że miejski hałas będzie zakłócał spokój, którego przecież głównie szukają goście, chcący coś zjeść, odpocząć i porozmawiać.

Nic bardziej mylnego. Przekraczając próg Tutti Santi, wchodzi się w klimatyzowane, zaciszne miejsce. A jego domowy klimat podkreślają wygodne sofy i krzesła, widok żarzących się polan drewna w piecu oraz produkty, które goście mają okazję oglądać, zanim wylądują na pizzy. Dodatkowym plusem lokalizacji jest duży parking. Zatem można spokojnie podjechać praktycznie pod samo wejście. Tu jednak trzeba pamiętać o jego opłaceniu (2 zł za rozpoczętą godzinę postoju) i pobraniu biletu z parkometru.

A sama pizza…

Ma kilka tajemnic. Otóż podstawą jest mąka, którą właściciel płockiej pizzerii sprowadza prosto z Włoch. A chodzi o mąkę Stagioni, która przeznaczona jest specjalnie do wyrobu ciasta do pizzy. – W zależności jaką robimy pizzę, używamy innej mąki – zdradza Sergiusz Urbaniak, właściciel pizzerii. – Tajemnica dobrej pizzy tkwi tak naprawdę w dojrzewaniu ciasta – wyjaśniał. Dzięki temu – jak mówił Urbaniak – pizza jest pyszna, chrupiąca i przede wszystkim lekkostrawna.

W Tutti Santi używane są produkty prosto z Włoch. – My używamy różnych, włoskich, regionalnych produktów, które tworzą cudowne kompozycje – podkreślał Sergiusz Urbaniak. Wśród nich wymienił sery i szynkę. – A to wszystko dzięki Valerio Valle, który osobiście otwiera każdą naszą pizzerię – zapowiedział mistrza.

Poznajcie mistrza…

Valerio Valle jest mistrzem Włoch i mistrzem Europy w pizzy klasycznej, wicemistrzem świata w pizzy z mąki Kamut. I co warto podkreślić, szkoli pracowników pizzerii. W czwartek w Płocku osobiście przygotował wszystkie pizze, a także złożył swój autograf na… piecu do jej wypieku.

– Moja przygoda z pizzą zaczęła się w 1996 roku i jak widać moje włosy zrobiły się białe jak mąka – żartował Valerio Valle, bo – o czym możecie się przekonać, oglądając zdjęcia, jest typowym, włoskim brunetem. – Ludzie zawsze pytają o sekret dobrej pizzy. Zapytałem o to mojego mistrza. Zapytał czy umiem dochować sekretu. Odpowiedziałem, że tak. Odpowiedział: „ja też” – opowiedział anegdotę z początków swojej kariery. – W tamtych czasach nie było szkoleń, w których mógłbym się dokształcać. Ciekawiło mnie, w czym tkwi sekret. Zacząłem studiować książki i dużo eksperymentować w domu. Podpatrywałem moich mistrzów, jak to robią. Zrozumiałem, że nie ma jednego sekretu, składnika – zaznaczył. – Dobra pizza to wszystko, co wiąże się z jej zrobieniem – od ciasta aż do końca wypieku. Pizza potrzebuje odpowiedniej temperatury, odpowiedniego dojrzewania, odpowiednich składników – wymieniał.

Menu, ceny i otwarcie…

W menu goście znajdą głównie pizzę 32 cm. Ceny zaczynają się od 32 zł, a kończą na powyżej 50 zł. Są też sałatki od 39.99 do 47.99 zł. i przystawki – m.in. krem z pomidorów, foccacia, deska dojrzewających wędlin i serów, do picia napoje gorące (pyszna kawa – polecamy), napoje zimne, soki, lemoniady, piwo i wino. Lokal jest bardzo przestronny. Do dyspozycji gości jest 70 miejsc.

Warto nadmienić, że w lokalu można również kupić produkty, z których między innymi powstaje pizza. Na półkach stoją opakowania wypełnione mąką, makaronami, oliwami, sosami i to wszystko prosto z Włoch.

W piątek, 25 sierpnia, o godz. 12:00 wielkie otwarcie i sami możecie się przekonać, jak smakuje pizza rodem z Włoch. Tutti Santi w Płocku mieści się w Alei Kobylińskiego 13. Godziny otwarcia: niedziela-czwartek 12:00-22:00; piątek-sobota 12:00-23:00.

 

Fot. Dziennik Płocki.