Gotowanie na… polanie. Sierpecki skansen proponuje na zakończenie majowego weekendu

Nie macie planów na najbliższą niedzielę? A może nie wiecie, jak hucznie zakończyć długi, majowy weekend? Podpowiadamy… Wybierzcie się do Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu. W niedzielę, 7 maja, w godz. 10:00 – 18:00 odbędzie się impreza „Myśliwskie gotowanie na polanie”. Na uczestników wydarzenia będzie czekało mnóstwo atrakcji…

Wydarzenie poświęcone jest tradycjom kulinarnym oraz łowieckim Mazowsza. W amfiteatrze zabrzmią rogi myśliwskie. Zaprezentowane zostaną najpopularniejsze rasy psów wykorzystywanych na polowaniach oraz ptaki łowcze. W zabytkowym kościele odprawiona zostanie uroczysta msza święta w intencji myśliwych i leśników. Nie zabraknie też konkursu na „Najsmaczniejszą potrawę mazowiecką”, w którym swoje umiejętności zaprezentują najlepsi kucharze i kucharki z regionu Mazowsza. A co ciekawe do konkursu nadal można się zgłaszać.

W programie:

Teren Amfiteatru
– konkurs „Najsmaczniejsza potrawa mazowiecka”,
– pokaz sokolniczy i prezentacja ptaków łowczych,
– prezentacja psów myśliwskich z konkursem dla dzieci,
– prezentacja szlachetnej sztuki wabienia jeleni,
– koncert Zespołu Muzyki Myśliwskiej Hubertus,
– widowisko w wykonaniu myśliwskiej grupy kostiumowej Knieje.

Teren ekspozycji
– uroczysta msza św. w zabytkowym kościele z Drążdżewa,
– wystawa Rok polski w tradycyjnych zajęciach codziennych,
– pokazy prac domowych i gospodarskich m.in.: szydełkowania, stolarstwa, szewstwa, szycia ze słomy, kowalstwa, plecionkarstwa,
– dawne gry i zabawy podwórkowe,
– pokaz pracy wiatraka z Zalesia.

Konkurs „Najsmaczniejsza potrawa mazowiecka”

Muzeum Wsi Mazowieckiej zachęca do udziału w konkursie osoby indywidualne, regionalne koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia i firmy. Do konkursu należy zgłosić co najmniej jedną tradycyjną potrawę spożywaną na terenie regionu Mazowsza w wybranej kategorii:

– zupa
– potrawa jarska (bezmięsna np.: paszteciki, kluski, krokiety, pierogi, kasze, knedle)
– potrawa mięsna (np.: gulasze, bigosy, klopsy, gołąbki)
– potrawa z dziczyzny
– deser

Potrawy należy zgłaszać do udziału w konkursie do niedzieli 7 maja do godz. 10:00. Uczestnik może zgłosić do konkursu maksymalnie 3 potrawy, jednak każdą w innej kategorii. Szczegółowe informacje znajdziecie na stronie Muzeum Wsi Mazowieckiej – Myśliwskie gotowanie na polanie

Honorowy patronat nad wydarzeniem objął Marszałek Województwa Mazowieckiego Adam Struzik.

 

Fot. Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu.