Prezentuje się imponująco. Zwycięski projekt na salę koncertową w Płocku [WIZUALIZACJA]

image_pdfimage_print

Sala koncertowa, która powstanie w Płocku, na wizualizacjach wygląda naprawdę imponująco. W projekcie obiekt wypełnia przestrzeń Nowego Rynku. Ma zostać wybudowany na miejscu Antypodkowy w pobliżu Teatru Dramatycznego, co stanowi ważny walor. Dwie instytucje kulturalne obok siebie stworzą w naszym mieście swoistą strefę.

W piątek, 31 stycznia, w Warszawie ogłoszono wyniki dwuetapowego konkursu na projekt obiektu wraz z zagospodarowaniem Nowego Rynku. Konkurs zorganizowała Gmina Miasta Płock we współpracy z warszawskim oddziałem SARP (Stowarzyszenie Architektów Polskich). Jurorom do gustu najbardziej przypadł projekt warszawskiej pracowni Plus3 Architekci. W komisji konkursowej zasiadali: architekci Magdalena Kozień-Woźniak (przewodnicząca), Daniel Frąc, Roman Dziedziejko, Janusz Łabuz i Cezary Głuszek, a także Adam Mieczykowski, dyrektor Płockiej Orkiestry Symfonicznej oraz Jacek Terebus, zastępca prezydenta miasta Płocka ds. rozwoju i inwestycji.

W zwycięskim projekcie obiekt ma wyjątkową elewacją w postaci falujących elementów, budynek tym samym zyskuje charakterystyczny i atrakcyjny wygląd. Architekci zaproponowali również proekologiczne rozwiązania. Wokół budynku ma być mnóstwo zieleni.

Fot. Wizualizacja [Sala koncertowa w Płocku – projekt: Plus3 Architekci]/ UMP.