Wielkanocny stół w powicie płockim smakuje białą kiełbasą, chrzanem, pasztetem… ‘Pyszny’ konkurs rozstrzygnięty! [FOTO]

Wielkanocny stół w Powiecie Płockim smakuje białą kiełbasą, chrzanem, barszczem, szynką, pasztetem, słodką paschą i babką… A wszystko to okraszone jest miłością, życzliwością, serdecznością i zaangażowaniem – tym, dzięki czemu chce się żyć i chce się… jeść!

Konkurs „Wielkanocny stół w Powiecie Płockim” Starostwo Powiatowe w Płocku ogłosiło na początku marca. Adresowano go do kół gospodyń wiejskich z terenu powiatu.

Zadaniem uczestników konkursu było przygotowanie i prezentacja specjałów kuchni regionalnej związanej z okresem Świąt Wielkanocnych. Potrawy oceniane miały być pod względem: oryginalności, doboru oraz walorów smakowych, walorów estetycznych, sposobów ekspozycji oraz przygotowania w oparciu o tradycje kulinarne właściwe dla regionu reprezentowanego przez koło gospodyń wiejskich.

W odpowiedzi na konkurs wpłynęło 11 zgłoszeń, wszystkie koła zakwalifikowały się do drugiego etapu zmagań, którym była degustacja zaproponowanych potraw. A ta odbyła się we wtorek, 19 marca, w siedzibie Starostwa Powiatowego w Płocku. Komisja konkursowa w składzie: starosta płocki Sylwester Ziemkiewicz, wicestarosta Iwona Sierocka, dyrektor Wydziału Rozwoju Gospodarczego i Promocji w Starostwie Powiatowym w Płocku Karolina Koper, dyrektor Wydziału Edukacji, Kultury i Spraw Społecznych Małgorzata Struzik, dyrektor Wydziału Środowiska i Rozwoju Obszarów Wiejskich Dorota Zakrzewska, prezes Fundacji „Fundusz Lokalny Ziemi Płockiej Młodzi Razem” Iwona Marczak miała bardzo twardy orzech do zgryzienia.

Ostatecznie wyniki konkursu przedstawiają się następująco:

I miejsce – KGW „Okraski” w Starych Gałkach za białą kiełbasę w sosie chrzanowo – cebulowym
II miejsce – KGW Perły z Blichowa za babkę wielkanocną
III miejsce – KGW EKO-GOSPOSIE z Brochocina za paschę

Pierwsze wyróżnienie – KGW „Wesołe Babeczki” z Borowic za borowicką szynkę parzoną
Drugie wyróżnienie – KGW w Łęgu Kościelnym za staropolską białą kiełbasę pod pierzynką

Starostwo Powiatowe w Płocku Wszystkim uczestnikom konkursu serdecznie dziękuje za serca włożone w przygotowanie tych rewelacyjnych potraw, a nagrodzonym gratuluje.

Źródło i fot: Starostwo Powiatowe w Płocku