Sześć osób zostało hospitalizowanych w Wojewódzkim Szpitalu Zespolonym w Płocku z podejrzeniem włośnicy. Powiatowy Lekarz Weterynarii i Miejskie Centrum Zarządzania Kryzysowego ostrzegają przed mięsem i produktami mięsnymi produkowanymi z dzików oraz ze świń niewiadomego pochodzenia.
Badanie mięsa świń w kierunku włośnicy jest obowiązkowe. Przypomina o tym Powiatowy Lekarz Weterynarii w Płocku. Podobnie zresztą sprawa wygląda w przypadku dzików odstrzelonych w celu produkcji mięsa na użytek własny. Mięso może być badane metodą wytrawiania lub metodą badania trichinoskopowego. Jako skuteczniejsza uznawana jest pierwsza z wymienionych metod.
W przypadku zastosowania drugiej z metod mięso musi być poddane obróbce termicznej (podgrzanie do temperatury wewnętrznej wynoszącej co najmniej 71 stopni Celsjusza). Nie może być wykorzystywane do przygotowania potraw z grilla lub w kuchence mikrofalowej.
Jeśli po badaniu na obecność włośni lekarz weterynarii stwierdzi, że mięso może być spożywane przez ludzi, musi wydać zaświadczenie o wykonaniu badania.
Badania wykonać można w Stanowisku Zamiejscowym Działu Badań na Obecność Włośni- Zakładu Higieny Weterynaryjnej w Warszawie, które działa przy Powiatowym Inspektoracie Weterynarii w Płocku przy ul. Pięknej 6.
Dodatkowe informacje dostępne są w Powiatowym Inspektoracie Weterynarii w Płocku przy ulicy Pięknej 6 lub telefonicznie pod numerem 24 262 77 92, a także w laboratorium Wetlab pod numerem telefonu 24 262 72 35.
Włośnica to pasożytnicza choroba, która charakteryzuje się różnym stopniem nasilenia objawów, którymi mogą być: ból mięśni, objawy gastryczne, gorączka i reakcje alergiczne. Może prowadzić do rozmaitych powikłań, a w skrajnych przypadkach nawet do śmierci.