Patriotyczne pieśni, rosół z gęsi, polskie potrawy, a także oficjalne uroczystości, czyli 11 listopada w Płocku.
Jednym z akcentów obchodów Dnia Niepodległości w naszym mieście był patriotyczny podwieczorek, który odbył się w niedzielę na Starym Rynku. Ponad 400 osób zebrało się przy pomniku-ławeczce druha Wacława Milke, by wspólnie, śpiewając patriotyczne pieśni, uczcić wyjątkowo ważne dla wszystkich Polaków święto. „Podwieczorek Patriotyczny” zorganizowała Płocka Lokalna Organizacja Turystyczna przy pomocy Książnicy Płockiej oraz Instruktorskiego Kręgu Myśli Braterskiej. Na tę okazję specjalnie przygotowano sto śpiewników, których, jak się okazało, szybko zabrakło. Niewątpliwie niedzielne popołudnie pokazuje, że płocczanie bardzo chętnie biorą udział w tego typu przedsięwzięciach.
Sporo osób zebrało się także dzień później na płockiej Starówce, gdzie od samego rana gotowano rosół z gęsi. Twórcami specjału, obok szefa kuchni restauracji Estera, byli znani płocczanie, a wśród nich prezydent Andrzej Nowakowski, wiceprezydent Krzysztof Izmajłowicz, posłanka Elżbieta Gapińska, prezes SPR Wisła – Robert Raczkowski, dyrektor płockiego ZOO Aleksander Niweliński czy Tadeusz Milke – dyrektor zespołu „Dzieci Płocka”.
W Płocku odbyły się także oficjalne uroczystości przy Płycie Nieznanego Żołnierza. – Spotykamy się tu dziś, w 95. rocznicę odzyskania przez Polskę niepodległości, 150 lat od wybuchu powstania styczniowego, by uczcić pamięć tych, dla których wolność była największym prawem. Nie pomyślność, nie zdrowie, nawet nie życie, ale właśnie niepodległa ojczyzna. I choć dziś sprzeczamy się, mamy różne zdanie na wiele spraw, to dla nas również, tak jak dla nich, zawsze Polska, Ojczyzna, Polacy będą stanowić najwyższą wartość w naszej codzienności – mówił prezydent Andrzej Nowakowski.
W trakcie ostatnich kilku dni, płockie restauracje proponowały specjalnie przygotowane menu, w którym królowały tradycyjne, polskie potrawy. Odbyła się bowiem następna odsłona Dnia Kuchni Polskiej.