Sałatka z ziemniaków, chrupiące frytki, przepyszne placki ziemniaczane, zakręcane ziemniaki na patyku czy szare kluseczki z ziemniaków – to dania, które serwowano podczas 30. jubileuszowej edycji Dnia Pieczonego Ziemniaka w Domu Pomocy Społecznej w Goślicach. Jak na urodziny przystało nie zabrakło także wspaniałego tortu…
W sobotę, 7 września, do DPS Goślice tłumnie zjechali goście na 30. jubileuszową edycję Dnia Pieczonego Ziemniaka. I jak sama nazwa wskazuje, królem na imprezie był… ziemniak. Organizatorzy zadbali także o inne przysmaki. Koła Gospodyń Wiejskich przygotowały stoiska, na których serowano przepyszne ciasta oraz lemoniady.
KGW Zągoty Wspólnie serowały np. szare kluseczki ziemniaczane ze świeżym twarożkiem. Danie podbiło serca uczestników imprezy, bo kolejka przed stoiskiem się nie kończyła. KGW Zgrane Babki z Ciachcina wszystkich odwiedzających częstowały wspaniałymi ciastami. To jednak dopiero początek, bo imprezie towarzyszyło mnóstwo innych atrakcji i pysznego jedzenia. Oprócz ziemniaków serowano dania z grilla, watę cukrową czy popcorn. Były też konkursy z cennymi nagrodami oraz zabawy z animatorami dla najmłodszych czy dmuchany plac zabaw.
Sceną z kolei zawładnęli artyści, którzy bawili publiczność lekką muzyką disco-polo. Zabawa przed sceną była przednia. Warto dodać, że na imprezę w Goślicach, zjechały się rodziny pensjonariuszy z całej Polski, a korzystając z okazji Dnia Pieczonego Ziemniaka odwiedziło jego mieszkańców mnóstwo mieszkańców gminy Bielsk.
Także, działo się, działo. Ten kto nie był, niech żałuje. Był to wspaniały dzień integracji ze społecznością lokalną, Domami Pomocy Społecznej z powiatu płockiego, rodzinami mieszkańców i osobami wspierającymi działalność domu. Pogoda była piękna, mnóstwo atrakcji dla każdego, rodzinna, piknikowa atmosfera oraz mnóstwo uśmiechów na twarzach pensjonariuszy DPS w Goślicach i uczestników wydarzenia.
Fot. Dziennik Płocki.