Po feriach uczniowie Zespołu Szkół nr 1 przy ul. Piaska dostaną obiad przygotowany po raz pierwszy w nowoczesnym bloku żywieniowym.
Zespół Szkół nr 1 przy ul. Piaska składa się z IV Liceum Ogólnokształcącego i Szkoły Podstawowej nr 2. Łącznie do ZS1 uczęszcza 678 uczniów, w tym 246 do liceum, pozostali do klas I-VIII podstawówki.

Przyrządzanie posiłków dla tak dużej liczby uczniów wymaga dobrze wyposażonych pomieszczeń.
W styczniu wszystko było gotowe. Pierwsze posiłki z urządzonej kuchni wjadą na górę, na stołówkę, windą towarową 17 lutego.

Modernizacja bloku żywieniowego została podzielona na dwa etapy. Pierwszy dotyczył wspomnianej stołówki. Odnowiono ściany, ozdabiając jedną z nich tematyczną fototapetą.

Oprócz tego zainstalowano nowe podwieszane sufity i ułożono podłogi. Przysłowiową kropkę nad „i” postawiła szkoła, która wzięła na siebie umeblowanie pomieszczeń bazując na posiadanym wyposażeniu.

– Harmonogram prac został tak przygotowany, aby stołówka mogła funkcjonować już od września 2024 r. i móc płynnie przejść do drugiego etapu prac – mówił we wtorek Artur Zieliński, wiceprezydent Płocka ds. rozwoju i inwestycji, podczas briefingu dla prasy.


Zanim udało się przygotować kuchnię w szkole korzystano z cateringu – uczniom serwowano posiłki (np. schab duszony z ziemniakami i surówką albo pulpeciki w sosie koperkowym z kaszą gryczaną i surówką z marchewki i jabłka) dostarczane z baru w centrum miasta.

Ze stołówki korzystają zarówno uczniowie podstawówki, jak i licealiści.



W kuchni, w której jeszcze wszystko lśni…
Wielkie szafy chłodnicze, zamrażarka, kocioł o pojemności 150 litrów, piec konwekcyjno-parowy, taborety grzewcze, szatkownice do warzyw, wieloczynnościowy sprzęt do obróbki mięsa i warzyw, patelnie elektryczne, zmywarki, stoły robocze, regały magazynowe, naświetlacz do jaj czy wózek transportowy wypełniły kuchenne pomieszczenia w ramach drugiego etapu modernizacji bloku żywieniowego. Wcześniej były konieczne prace instalacyjne i budowlane, montaż sprzętu do obróbki i wydawania posiłków. Wydzielono pomieszczenia do obróbki mięsa i obróbki warzyw, w osobnym umieszczono urządzenia chłodnicze.
We wtorek dyrektorka ZS1 nie ukrywała, że przed modernizacją bloku żywieniowego w szkole borykali się z ogromnymi problemami.
– Wyposażenie było stare, niedoinwestowane wnętrza powodowały uwagi ze strony Sanepidu. Najważniejsze, że odtąd nasze dzieci będą miały obiady przygotowane w fantastycznych warunkach. A tych dziennie wydawaliśmy dotąd ok. 230. Teraz możemy wydać nawet do 330 – wskazywała Marzenna Machała-Pniewska. Dodała, że modernizacja poprawiła również warunki pracy pracowników.
To już kolejny wyremontowany blok żywieniowy w ramach inwestowania w płocką bazę oświatową. Dzięki temu szkolne pomieszczenia są dostosowywane do współczesnych wymagań technicznych i przepisów przeciwpożarowych, a uczniowie mogą spożywać posiłki przygotowane w bardzo dobrych warunkach sanitarnych.

– Mając świadomość, że w Płock funkcjonuje ponad 60 placówek edukacyjnych, przy czym duża część to szkoły podstawowe, staramy się w przeciągu roku remontować jeden, dwa, czasem nawet trzy bloki żywieniowe. A w przypadku ZS1 zakres prac był wyjątkowo duży. Podobnie koszty, które wyniosły ponad 3,1 mln zł – mówił Andrzej Nowakowski, prezydent Płocka, we wtorek.
Zwykle koszty modernizacji bloków żywieniowych zamykały się w kwocie 2 mln zł. Dla porównania dwa lata temu zmodernizowano blok żywieniowy w SP23 za 1,8 mln zł, ten w SP16 wymagał wyłożenia 1,2 mln zł, z kolei 1, 75 mln zł w SP21.

Oprócz tego w ubiegłym roku zmodernizowano orlik (jeden z pierwszych tego typu obiektów w Płocku) przy ZS1 za 1,3 mln zł.















Foto: KB

