W jednym z najcenniejszych klasycystycznych zabytków Płocka już niebawem będzie można skosztować dań kuchni polskiej w nowoczesnym wydaniu. Budynek bardzo długo dosłownie straszył swoim wyglądem. Dziś znajduje się w nim ze smakiem i niezwykłym gustem urządzona restauracja. Co więcej, na gości będzie tam również czekała muzyka na żywo, a dokładnie jazz. – Tumska musi żyć, musi się dziać! – mówi Katarzyna Bartkowska, właścicielka lokalu.
W sobotni wieczór, 23 marca, właścicielka zaprosiła grono rodziny, przyjaciół, znajomych, a także dziennikarzy lokalnych mediów, aby zaprezentować Kamienicę Smaku, czyli nowo powstałą restaurację, która znajduje się w zabytkowym budynku na płockiej starówce. A dokładnie u zbiegu ul. Tumskiej z ul. Kościuszki. Było co pokazywać…
Kamienica Smaku…
Dziekanka bowiem to dziś odrestaurowana prawdziwa perełka płockiego starego miasta. Budynek, obok którego nie da się przejść obojętnie. W środku na gości czeka jeszcze większe zaskoczenie. O ile już zewnętrzny wygląd obiektu zachęca, aby wejść do środka, to po wejściu czeka na każdego prawdziwa eksplozja elegancji. Miejsce urządzone jest z klasą, a do tego zachowane jest historycznego znaczenie obiektu.
– Nawiązaliśmy do historii dawnej Dziekanki – podkreśla Katarzyna Bartkowska. – Wystrój nawiązuje do historii Płocka, tak aby gość wiedział co tu było. Klimat restauracji odzwierciedla to, co było w dawnych latach – dodaje właścicielka lokalu. Warto zauważyć, że na ścianach wzrok przyciągają klimatyczne zdjęcia dawnego Płocka, no i samej Dziekanki z minionych lat.
W Kamienicy Smaku czekają na gości do dyspozycji cztery sale: główna z miękkimi eleganckimi lożami, prezydencka, tumska, no i prawdziwa wisienka na torcie, czyli piwnica, w której zachowano zabytkowe ściany z czerwonej cegły. Powierzchnia lokalu to ok. 500 m kw., na której pomieści się około 200 osób. To jednak nie wszystko. Katarzyna Bartkowska zapowiada, że w okresie letnim przed lokalem będzie urządzony ogródek.
Dla kubków smakowych, ale nie tylko…
– Kuchnia, która tu będzie, to kuchnia polska nowoczesna w autorskim wydaniu naszych kucharzy, którzy mają ogromne doświadczenie – mówi właścicielka Kamienicy Smaku. – Goście między innymi będą mogli skosztować pysznego tatara z chipsami z parmezanu, kwaśnicę z żeberkiem, golonkę, polędwiczkę czy stek z polędwicy – wymienia. – Stawiamy na to, aby produkty były z jak najwyższej półki. Dania podawane będą bardzo ekskluzywnie ale z cenami dla każdego.
Lokal wyróżnia się nie tylko wyjątkowym wnętrzem, ale będzie w nim również muzyka na żywo. Według zapowiedzi Katarzyny Bartkowskiej już w następny weekend po świętach, czyli od 5 kwietnia, rozpoczną się w tym miejscu Weekendy Jazzowe. – Tumska musi żyć, musi się dziać – podkreśla z entuzjazmem właścicielka lokalu. Koncerty będą się odbywały w piątki, soboty i niedziele w godz. 19:00 – 22:00.
Kiedy otwarcie? W niedzielę, 31 marca od godz. 12:00, czyli w pierwszy dzień świąt Wielkanocnych. Lokal będzie czynny siedem dni w tygodniu. W dni powszednie do godz. 23:00. W weekendy do 1 w nocy. Wejście do Kamienicy Smaku znajduje się od ulicy Tumskiej. Życie lokalu można śledzić na bieżąco na Facebooku. Tam również podany jest kontakt.
Historia, smak i elegancja… – tak w trzech słowach można podsumować to, co wczoraj zobaczyliśmy w Kamienicy Smaku. Jakie będą wasze odczucia? Warto sprawdzić.
A tak o budynku pisaliśmy w 2019 roku: Nie straszy już swoim wyglądem. Płocka Dziekanka odzyskała swój blask [FOTO]
Fot. Rafael Dominik.
Źródło wypowiedzi: Radio Płock FM.