W Saloniku Babci Krysi będzie smacznie i domowo. Wkrótce otwarcie nowej restauracji

image_pdfimage_print

W sobotę, 18 stycznia, Babcia Krysia wprowadza się na płocką starówkę. Jej specjałami można będzie się delektować już od godziny 12:00 w lokalu na parterze kamienicy przy ulicy Stary Rynek 27. W samo bowiem południe nowa restauracja – Salonik Babci Krysi będzie gotowa na powitanie gości. O godzinie 14:00 Babcia Krysia zaprasza na pyszny tort. A na smakowanie domowych pyszności przez cały dzień.

Salonik Babci Krysi to kolejne wyjątkowe miejsce, które przygotowuje Stowarzyszenie Na rzecz Wspierania Aktywności Seniorów AS. – Z marketingowego punktu widzenia można tu widzieć tylko kolejne miejsce spotkań, w którym można miło spędzić czas, zjeść domowe dania. I to jest oczywiście prawda. Ale trzeba pamiętać, że Salonik, to podobnie jak i prowadzone przez Stowarzyszenie AS restauracje Gary Babci Krysi, miejsce mające wyjątkową rolę – niesienia pomocy – tłumaczy Rafał Chmielewski, prezes Stowarzyszenia na Rzecz Wspierania Aktywności Seniorów AS.

Bo tak jak i w przypadku pozostałych restauracji cały wypracowany dochód będzie przeznaczany na cele statutowe Stowarzyszenia. Czyli wspieranie naszych seniorów w bardzo różnorodny sposób np. przy zakupie leków, dofinansowaniu turnusów rehabilitacyjnych, zakupie opału. Jednym słowem to dobre, wyjątkowe miejsce pozwalające nam jeszcze bardziej pomagać. A to jest najważniejsze przesłanie i główna misja Stowarzyszenia AS, a co za tym idzie kolejnych jego działań – podkreśla Chmielewski.

Płocczanie zdążyli już ‘poznać’ Babcię Krysię i jej specjały. I wiadomo, że jej specjalnością jest przygotowywanie dań pachnących i smakujących domem, dzieciństwem, tradycyjną polską kuchnią. I takie też znajdą się w menu Saloniku, mieszczącego się na parterze kamienicy przy ulicy Stary Rynek 27. W karcie dań, przygotowanej także w języku angielskim, znajdą się zatem dania z najwyższej jakości mięs drobiowych, wieprzowych i wołowych. Będą również pyszne dania „prosto spod wałka”, czyli pierogi, kluski śląskie, kopytka, które pozwolą na szybkie zaserwowanie gościom dań ciepłych w oczekiwaniu na dania wymagającego dłuższego czasu przygotowania.

W ofercie Saloniku znalazła się też propozycja dań najmłodszych. Tu również właściciele postawili na klasykę. Zatem będzie pyszny, złocisty rosołek, własnoręcznie przygotowywany budyń śmietankowy własnej produkcji z konfiturą wiśniową, czy rozpływający się w ustach placek drożdżowy, a także kasza manna. W karcie znalazły się również dania wegetariańskie, bezglutenowe i bezmięsne.

Salonik Babci Krysi, to miejsce, gdzie dla gości przygotowywane będą dania pełne sezonowych przysmaków i oczywiście domowych tradycji z linii – Spiżarnia Babci Krysi, które przygotowywane są ze świeżych, sezonowych owoców i warzyw. Pierwszą propozycją będzie domowa ćwikła z chrzanem i ogórki pikle. Dla najmłodszych zaś konfitura wiśniowa.

Powstający w Płocku Salonik Babci Krysi będzie po prowadzonej w Płocku przez Stowarzyszenie restauracji Gary Babci Krysi, drugim lokalem stowarzyszenia AS. Restauracja, która za kilka dni otworzy swoje drzwi dla gości, będzie oferowała inną linię gastronomiczną. Bardziej nastawioną na dania sezonowe, pełne owoców, warzyw, smaków charakterystycznych dla pór roku i przede wszystkim kuchni polskiej.

Stowarzyszenie już zaprasza na lunche, domowe obiady, kolacje przygotowywane z myślą o tych wszystkich, którzy będą szukali przysmaków tak pysznych jak to u babci. Zarówno w menu jak i wystroju nie zabraknie oczywiście tego co się kojarzy i nieodłącznie wiąże z sezonowymi smakami, zapachami, czyli domowych przetworów z linii Spiżarnia Babci Krysi, z których będą przygotowywane potrawy i które będzie można zakupić na miejscu. Salonik będzie otwarty codziennie w godzinach od 12:00 do 22:00.

W Saloniku Babci Krysi, który niebawem zacznie działać przy ul. Nowy Rynek 27, nie będą serwowane obiady ze zniżką dla członków Stowarzyszenia, tak jak jest to w Garach Babci Krysi przy ul. Obrońców Płocka 1920 r.