Zielona oaza powstaje w środku miasta. W alei Roguckiego praca wre [FOTO]

image_pdfimage_print

Będzie to na pewno miejsce, gdzie płocczanie chętnie będą odpoczywać. Jak podczas konferencji prasowej podkreślił prezydent Andrzej Nowakowski – to będzie wyjątkowe, zielone miejsce w naszym mieście. I miał rację. Wystarczy sobie wyobrazić 4 hektarową, wypełnioną po brzegi różnego rodzaju roślinnością, oazę. A taka powstaje.

Podczas wczorajszej wizyty w alei Roguckiego, która jest przebudowywana, dziennikarze dowiedzieli się, że na ponad 4 hektarach posadzonych będzie około 165 tysięcy roślin. W tym będą drzewa, krzewy, byliny, trawy ozdobne. Nie zabraknie też trawników i kwiecistych łąk.

Dodatkową, dobrą wiadomością, którą usłyszały media, i która na pewno ucieszy mieszkańców Płocka jest to, że w ramach tej inwestycji zostanie zazielenionych dodatkowe ponad 3 tys. metrów kwadratowych. Miasto uzyskało zgodę Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej na zagospodarowanie 4 kolejnych terenów: przy ul. Tysiąclecia, Szkole Podstawowej nr 3 oraz przy Narodowych Sił Zbrojnych i Batalionów Chłopskich.

Tymczasem prace w alei Roguckiego trwają. Obecnie brukarze układają kostkę i obrzeża chodnikowe, ustawiane są słupy oświetleniowe i trwają przygotowania do budowy 3 kaskad wodnych. Chodniki na odcinku od kościoła do ul. Tysiąclecia powinny być gotowe do 13 kwietnia i wtedy przejście przez tę część pasażu zostanie udostępnione przechodniom.

Kształtów nabiera także toaleta, która powstaje przy al. Roguckiego. Ekipy budowlane pracują przy izolacji ścian i fundamentów. Budynek ukryje sztucznie ukształtowany pagórek porośnięty zielenią, który zimą będzie służył jako górka saneczkowa. Toaleta będzie gotowa do 5 czerwca, a sam pasaż do 30 maja. Koszt przebudowy alei Roguckiego wraz w wykonaniem toalety to ponad 13,2 mln zł.

Inwestycja jest częścią projektu „Rozwój terenów zieleni w mieście Płocku” wartego 13,1 mln zł, na który Miasto uzyskało dofinansowanie unijne w wysokości 7 mln zł. Przypomnijmy. Z tego samego projektu zagospodarowany jest też plac Dąbrowskiego przy Wieży Ciśnień. Prace zakończyły się tam w sierpniu 2017 r. i kosztowały ponad 500 tys. zł. Dzięki nim powstał skwer ze szpalerem brzóz, ławkami i fotelami obrotowymi. Wieczorem plac zachwyca iluminacją świetlną.

Fot. UMP.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*