Wejście główne do szpitala na Winiarach zmieniło swoje oblicze. Ale to nie wszystko… [FOTO]

image_pdfimage_print

Kilka dni temu zakończyły się prace związane z modernizacją wejścia głównego, holu i północnej klatki schodowej Wojewódzkiego Szpitala Zespolonego w Płocku. Remont sfinansowano ze środków Budżetu Obywatelskiego Mazowsza oraz dotacji Samorządu Województwa Mazowieckiego. Koszt inwestycji to około 1,1 mln. zł.

Wyremontowano prawie 2 tys. m kw., czyli hol, wiatrołap i dziewięć kondygnacji od poziomu pierwszego do poddasza. Prace rozpoczęły się na początku października. Główne wejście do szpitala pozostało w tym samym miejscu, zmienił się jednak wygląd wiatrołapu i układ drzwi. – Teraz, wchodzących wita fototapeta z panoramą szpitala, a ulokowanie drzwi wejściowych po przekątnej z drzwiami do holu zdecydowanie wpływa na zmniejszenie utraty ciepła – wyjaśnia Stanisław Kwiatkowski, dyrektor Wojewódzkiego Szpitala Zespolonego w Płocku.

W holu wypolerowano i odnowiono starą, kamienną posadzkę. Wyszlifowana, dodatkowo zabezpieczona antypoślizgowym impregnatem, stanowi ozdobę przestrzeni, podobnie, jak fototapeta przedstawiająca panoramę Wzgórza Tumskiego i Wisły. W holu wydzielono również strefę wypoczynkową, gdzie zamontowano nowe siedziska, oddzielając je ozdobną zielenią od części komunikacyjnej. Na ścianach zawisły nowoczesne, interaktywne tablice multimedialne, a dla komfortu odwiedzających szpital, w części portierni przewidziano małą szatnię. Całość utrzymano w jednolitej, szaro – granatowej kolorystyce. W takich samych barwach są nowo zainstalowane tablice informacyjne, które ułatwiają komunikację.

– Całkowicie nowy wygląd zyskała również klatka schodowa prowadząca na oddziały. Wykonawca odnowił posadzkę z lastrico na schodach, zamontował także nowe metalowe balustrady. Na ścianach położony został ozdobny szary tynk imitujący beton, a przestrzenie między windami zostały udekorowane dekoracyjnymi brązowymi panelami ściennymi – wymienia Kwiatkowski. Remont objął również zadaszenie nad wejściem głównym. Dyrektor zaznacza, że w ramach remontu wykonano również prace, których „nie widać”, czyli np. wymieniono instalację grzewczą, oświetleniową czy klimatyzację.

– W tym miejscu chciałbym bardzo podziękować wszystkim, którzy w ubiegłorocznej edycji Budżetu Obywatelskiego Mazowsza zagłosowali na nasz projekt, bo tylko dzięki Państwa głosom i wsparciu Samorządu Województwa Mazowieckiego to zadanie udało się zrealizować – podkreśla Kwiatkowski.

Fot. WSzZ w Płocku.