Urząd Stanu Cywilnego w Płocku zmienia swoje oblicze. Trwa budowa nowego skrzydła. Co się zmieni? [WIZUALIZACJA]

image_pdfimage_print

Urząd Stanu Cywilnego przy ul. Kolegialnej 9 w Płocku niebawem zmieni swoje oblicze. Obiekt powiększy się o nowe skrzydło. Powstanie także plac z altaną do organizacji ślubów plenerowych. Koszt rozbudowy USC to 5,4 mln zł. Póki co na zapleczu zabytkowego budynku trwa budowa.

Inwestycję podzielono na dwa etapy. – W pierwszym z nich, na zapleczu zabytkowego budynku, zbudujemy nowe skrzydło. Powinno być gotowe na przełomie roku. Wykonaliśmy już ok. 30 proc. robót budowlanych – tłumaczy Hubert Woźniak, z biura prasowego ratusza. -Kolejnym krokiem będzie przeprowadzka pracowników USC do nowego skrzydła i rozpoczęcie renowacji oraz przebudowy frontowej, zabytkowej kamienicy – podkreśla. Dodaje, że poddasze budynku będzie zaadoptowane na pomieszczenia użytkowe.

Zaaranżowane na nowo i ożywione zostanie również podwórze. – Znajdzie się na nim altana, służąca do ślubów plenerowych, posadzimy dużo zieleni i ustawimy stojak na rowery – mówi Woźniak.

Ważną zmianą będzie wykonanie w nowym skrzydle USC dźwigu dla osób z niepełnosprawnością. Umożliwi on dostęp do każdej kondygnacji budynku. Trzeba dodać, że wszystkie toalety również zostaną dostosowane do potrzeb osób z niepełnosprawnością.

– Dzięki kompleksowej renowacji i rozbudowie Urząd Stanu Cywilnego zyska nowe pomieszczenia archiwum, pokój dla matki z dzieckiem, pokój migracji akt oraz kolejny do wydawania odpisów i wiele niezbędnych pomieszczeń biurowych – wymienia.

Przypomnijmy. Inwestycję podzielono na dwa etapy. Pierwszy z nich obejmuje m.in. rozbudowę istniejącego budynku od strony podwórza, czyli dobudowę nowego, niepodpiwniczonego, trzykondygnacyjnego skrzydła (w tym poddasze użytkowe) „na styku z budynkiem zabytkowym”. W projektowanej rozbudowie zlokalizowane zostaną pomieszczenia biurowe (ewentualnie w zależności od docelowych potrzeb archiwa).

Prace umożliwią dostosowanie obiektu do potrzeb osób niepełnosprawnych – zaprojektowano wydzieloną klatkę schodową, na styku nowej i starej części, wraz z dźwigiem osobowym, przystosowanym do obsługi osób niepełnosprawnych. Dzięki temu zostanie zapewniony dostęp na wszystkie kondygnacje budynku. Ponadto na każdej kondygnacji uwzględniono toalety przystosowane dla osób niepełnosprawnych, z kolei na parkingu wykorzystywanym na potrzeby urzędu będą wyznaczone miejsca postojowe.

Drugi etap zakłada remont, przebudowę i nadbudowę istniejącego budynku pałacu ślubów. Nadbudowa będzie polegała na likwidacji lukarn od strony podwórza, podwyższeniu również od tej strony ścianki kolankowej oraz zmianie geometrii dachu głównego (za wyjątkiem ryzalitu zachodniego i wschodniego) – w celu powiększenia powierzchni użytkowej. Poddasze budynku istniejącego, dzięki nadbudowie, będzie mieściło pomieszczenia biurowe oraz pomieszczenia pomocnicze (w tym socjalne i sanitarne).

Wykonanie nowego zagospodarowania terenu oczywiście wiąże się z wcześniejszą rozbiórką budynków gospodarczych, blaszanych garaży, ogrodzeń, dotychczasowego utwardzenia terenu. Celem rozdzielenia funkcji budynku użyteczności publicznej od pozostałych występujących na tym terenie (a zwłaszcza mieszkaniowej) zdecydowano się na wydzielenie części terenu przeznaczonej dla Urzędu Stanu Cywilnego, ogrodzonej parkanem i zamykanej furtką oraz bramą.

Zasadnicza część ogrodzonego terenu miałaby przeobrazić się w ogród, a jego centralnym elementem stałby się eliptyczny plac z altaną do plenerowej organizacji uroczystości ślubnych z sezonowym, demontowalnym zadaszeniem. Całości dopełnią inne elementy małej architektury – ławki ze stylizowaną perforacją, nawiązującą do elementów dekoracyjnych zaczerpniętych z elewacji frontowej budynku zabytkowego. W bezpośrednim sąsiedztwie budynku istniejącego od strony północnej, zaprojektowano obszerne utwardzenie terenu, które będzie wykorzystywane zarówno jako miejsca dla rowerów i parking (miejsca postojowe powinny zostać wyznaczone w posadzce w sposób dyskretny), jak i w przypadku organizacji imprez plenerowych jako plac dla uczestników uroczystości. Pozostała część podwórka wraz z wjazdem na posesję będzie miała charakter ogólnodostępny.

Jak wynika z dokumentacji, w planie jest wycinka drzew: wiśni, jabłoni, sosny, świerków, orzecha włoskiego i leszczyny. W zamian przewidziano nowe nasadzenia. Kompozycja całości terenu zielonego oparta jest na żywopłotach wydzielających poszczególne funkcje. Zaplanowano pnącza na konstrukcjach wsporczych celem przesłonięcia mniej atrakcyjnych obiektów na terenie inwestycji – trafostacji i „ślepej” ściany budynku archiwum. Z kolei celu stworzenia odpowiedniego tła dla placu, zaprojektowano nasadzenia w postaci krzewów, jak również drzew o zróżnicowanej wysokości i pokroju. Za uzupełnienie zieleni urządzonej posłużą dwa klomby wzdłuż ciągu pieszo-jezdnego, jako otoczenie budynku archiwum, oraz kompozycja zieleni, skrywająca dla oczu obserwatora patrzącego na posesję przez wjazd z ulicy Kolegialnej miejsca postojowe urządzone w północnej części nieruchomości.

Polecamy: Zabytkowy pałac ślubów w centrum miasta do rozbudowy. Ogłoszono przetarg

Fot. UMP.