Świętujmy przy stole

DzienKuchniPolskiej_na białe tło

Już po raz piąty obchody Narodowego Święta Niepodległości zostaną w Płocku połączone z Dniem Kuchni Polskiej. – To pomysł na prywatny i całkowicie osobisty wymiar świętowania 11 listopada – tłumaczy inicjator przedsięwzięcia Cezary Supeł. – Świętowania polskiej niepodległości poprzez udział tego dnia w uroczystym, polskim obiedzie w jednej z płockich restauracji.

Dzień Kuchni Polskiej” ma w myśl maksymy „przez żołądek do serca” popularyzować rodzime tradycje kulinarne i obyczajowe, będące niezwykle istotnymi elementami polskiego dziedzictwa kulturowego. Organizatorem przedsięwzięcia koordynowanego w naszym mieście przez Płocką Lokalną Organizację Turystyczną, jest Cezary Supeł i Fundacja Vivat Polonia!.

Kawiarnie i restauracje, które przyłączają się do „Dnia Kuchni Polskiej”, na 11 listopada układają specjalne, świąteczne karty dań, w których znajdują się potrawy polskiej kuchni w cenach niższych niż oferowane na co dzień. Płocczanie dość szybko przekonali się, że rocznicę odzyskania niepodległości świętować można również w gronie przyjaciół i znajomych zebranych przy dobrym jedzeniu. Wszak Polacy przez wieki gromadzili się przy stole, a wspólne biesiadowanie należy do naszych narodowych tradycji.

Dzień Kuchni Polskiej” to sposób na zachęcenie mieszkańców Płocka do spożywania posiłków w restauracjach. Chociaż coraz częściej zdarza nam się jadać „na mieście”, wciąż pozostajemy pod tym względem daleko poza innymi Europejczykami. A Płock nie jest wyjątkiem pod tym względem.

Dla większości Polaków wyjście do restauracji jest wciąż niecodziennym wydarzeniem. Dlaczego zatem Narodowe Święto Niepodległości nie miałoby stać się taką właśnie wyjątkową okazją na świąteczny obiad – przekonują organizatorzy „Dnia Kuchni Polskiej”. – Promocyjne w tym dniu ceny zachęcają do odwiedzin restauracji, a zróżnicowana oferta niemal każdemu pozwala znaleźć miejsce odpowiednie dla podniebienia i portfela.

Dzień Kuchni Polskiej” połączony jest również z rozmaitymi akcjami charytatywnymi. Jedną z nich są płockie „Marcelinki” czyli harcerska zbiórka pieniędzy na renowację polskich grobów na wschodzie. W tym roku organizatorzy „Dnia Kuchni Polskiej” chcą wraz z z Fundacją Sprzymierzeni z Grom propagować zbieranie funduszy na wsparcie weteranów i ich najbliższych.

Uczestniczące w „Dniu Kuchni Polskiej” restauracje i kawiarnie mogą przekazywać bony i vouchery, które wystawione będą na aukcjach. Zebrane w ten sposób pieniądze zostaną przeznaczone na pomoc żołnierzom polskich wojsk specjalnych oraz funkcjonariuszom innych służb mundurowych, którzy zostali ranni lub kontuzjowani w trakcie służby w kraju lub za granicą. Pieniądze trafią też do dzieci poległych i poszkodowanych w służbie Ojczyzny.

Do akcji może włączyć się każdy chętny, który przekaże przedmioty na licytację lub weźmie w nich udział. Więcej informacji na profilu akcji facebook.com/DzienKuchniPolskiej.

Do akcji przyłączyć się można, kontaktując się z Płocką Lokalną Organizacją Turystyczną telefonicznie pod numerem 24 364 99 90, mailowo pod adresem biuro@turystykaplock.eu lub bezpośrednio z Fundacją Vivat Polonia! pod adresem kontak@vivatpolonia.pl.

Lista restauracji uczestniczących w akcji oraz ich menu przygotowane na „Dzień Kuchni Polskiej” znaleźć można na facebook.com/DzienKuchniPolskiej.

Udział w akcji charytatywnej jest dobrowolny. Nie stanowi warunku koniecznego do udziału w „Dniu Kuchni Polskiej”.