11 Listopada – ‘Dzień Kuchni Polskiej’. Gdzie się wybrać, aby zjeść polskie dania?

Aż 31 restauracji, kawiarni i kafejek z naszego miasta w tym roku włączyło się w Dzień Kuchni Polskiej. Prawie w każdym menu, przygotowanym specjalnie na to wielkie święto, znalazły się tradycyjne polskie dania. 

Setki płocczan spotka się dziś aby uczcić 98. rocznicę odzyskania przez nasz kraj niepodległości. Po oficjalnych obchodach Narodowego Święta Niepodległości wiele osób wybierze się do restauracji czy kawiarenek, aby spędzić ten dzień biesiadując. W gronie rodziny i przyjaciół uczcić to święto wybierając z menu polskie dania. Prawie każdy płocki lokal, który przyłączył się do “Dnia Kuchni Polskiej” przygotował na ten dzień jakieś danie specjalne, które kojarzy się tylko z naszym krajem.

Wiele restauracji proponuje także całe zestawy czyli zupa, drugie danie i deser. Ceny są też najróżniejsze. Dobry rosół z gęsi z kluseczkami własnej roboty będzie można zjeść już za 8 zł, podobnie jest z żurkiem czy flaczkami wołowymi. Drugie dania, czyli to co Polacy lubią najbardziej, też można zjeść nie drogo. W niektórych lokalach schabowego zamówcie za 12 zł. albo golonkę gdzie za 100 gram, zapłacicie jedynie 3 zł. W większości menu znaleźliśmy też pierogi w najróżniejszych wydaniach – ceny już od 8 zł. W każdym lokalu w karcie dań znajdziecie także jakiś polski deser – sernik czy szarlotkę – podawane na różne sposoby. Ponieważ do akcji przyłączyło się wiele kawiarni, może zatem po drugim daniu, warto wybrać się na spacer i deser zjeść w jednej z cukierni, popijając dobrą kawą lub herbatą.

Oto wykaz płockich lokali, do których warto dziś zajrzeć, bo na pewno zjecie tam tradycyjne polskie danie, często w promocyjnych cenach.

Antrykot Steakhous, Art Deco, Browar Tumski, Cafe Tumy, Cento Cafe, Cukiernia Anna, Czerwony Atrament, Estera, Wieża Ciśnień, Restauracja Piano – Expres, Restauracja Starzyński, Semprecafe, Stacja Warka, Stary Rynek 4, Tressa, Restauracja Sushi Samuraj, Restauracja Akapit, Restauracja Hotel Petrochemia, Hotel Restauracja Petropol, Garaż Grill&bar, Grand Burger, Hotel Herman, Hotel Tumski, Karczma pod Strzechą, Naleśniki La Petite, Oberża pod Strzechą, Pizzeria Trattoria Presto, Restauracja Trzy Klimaty, Vegancja, Zajazd Rybaki oraz Kawiarenka pod Trąbami.

“Dzień Kuchni Polskiej” jest od pięciu lat uzupełnieniem oficjalnych obchodów Narodowego Święta Niepodległości w Płocku. To pomysł na prywatny i całkowicie osobisty wymiar świętowania 11 Listopada. Świętowania polskiej niepodległości poprzez udział tego dnia w uroczystym, urodzinowym, polskim obiedzie poza domem na przykład w restauracji, które przyłączyły się do akcji. „Dzień Kuchni Polskiej” to swoisty ruch społeczny koordynowany przez Fundację Vivat Polonia! Brak jakichkolwiek kosztów pozwala na obniżenie cen specjalnych potraw kuchni polskiej w tym dniu. Wielu restauratorów traktuje swój udział w akcji, jako niemal patriotyczny obowiązek. W przeciągu sześciu lat pomysł, na który, w przededniu 11 listopada 2011 roku, dało się namówić kilka lokali zlokalizowanych przy jednej ulicy, rozrósł się do akcji o zasięgu międzynarodowym.

Inicjatywa, która zrodziła się jako lokalne przedsięwzięcie wzbudziła zainteresowanie w różnych miejscach Polski. Na „Dzień Kuchni Polskiej” zapraszają także restauracje na całym Mazowszu. Zainteresowanie taką formą świętowania potwierdza, że warto rocznicę odzyskania niepodległości traktować, jako okazję do spotkań w szerszym, niż tylko rodzinne, gronie. Niepodległość Rzeczpospolitej jest przecież wspólnym dziełem, osiągniętym nie w rodzinnym zaciszu, a dziełem zbiorowym wielu pokoleń Polaków bez względu na ich poglądy polityczne, czy wyznanie. Świąteczne spotkanie przy stole, jest na wskroś polskie. Przez wieki Polaków gromadził właśnie stół, miejsce polskiego biesiadowania, miejsce szczególne dla polskiej rodziny i polskiej gościnności, a kuchnia polska to przecież jedna z naszych narodowych tradycji.

dzien-kuchni-polskiej

 

Fot.kuchnia.wp/ugotujto.pl